2008-03-30

Stresskurs på Feiring..........

Morrn.

Vi fick några lektioner i ”att mästra” stress.

Stress är ingen sjukdom. Det är resultatet av hur vi lever, arbetar och tänker.

Det är kontentan av de stresslektioner vi fick på Feiring.

Stress är i grunden något bra. Den gör kroppen redo för fysisk aktivitet. Kroppen reagerar med ökad puls, förhöjt blodtryck och häftigare andning. Musklerna blir spända och immunförsvaret aktiveras som ett resultat av att stresshormoner, bland annat adrenalin, pumpas ut.

För stenåldersmänniskan var denna kraftansträngning nödvändig för överlevnaden. Det rörde sig då om kortvariga stresstoppar och när faran var över återgick kroppen till sitt normala tillstånd. Idag är farorna av helt annat slag och stresstopparna varar under längre perioder.
Om stressen blir långvarig sliter den på kroppen vilket kan göra att vi blir sjuka.

Immunförsvaret kan försämras och vi drabbas lättare av infektioner. Långvarig stress kan också orsaka högt blodtryck, huvudvärk och värk i axlar och nacke, hjärt- och kärlsjukdomar och problem med magen.

Stress är något subjektivt som man kan säga uppstår när man upplever att det är en stor obalans mellan vad man kan prestera, vilka resurser man har kontra vilka krav andra eller man själv ställer på sig, t.ex. för höga krav och förväntningar - som man inte kan leva upp till eller för låga krav / understimulering som arbetslöshet, långtidssjukskrivning; man får aldrig använda sina kunskaper eller förmågor och visa vad man går för.
Detta gör att kroppen uppfattar situationen som ett hot och reagerar därefter med en kamp-, flykt- eller "spela död"- reaktion.

Dessa rader har jag "hört" och läst på olika platser, så jag förmodar att det är sant.

2 kommentarer:

Odde sa...

Just precis :-)
Hei Hasse ! Ja, i morgen ankommer et nytt kull og jeg og Siri skal teste og samtale inn i to hele dager til ende. I tillegg kommer to studenter fra idrettshøgskolen, så da er det bare om å gjøre å ikke "stresse" ;-) Hei då !

dagr sa...

Hei Hasse,

håper du ikke blir stressa av å komme hjem. Takk for noen fine uker på Feiring. Det var hyggelig å bli kjent med deg. Du har har en lun humor som gjør seg i en slik gruppe vi var med i. Hilsen Dag R.