2010-02-21

Veckans Hus | # Slottsruin, 21/2

Morrn.

Veckans Hus | Slottsruin.

Man får ta vad man haver, jag har en bild från Borgholms slottsruin.
I digitalåldern ingen ungdom, bilden från 2004....

Om slottet

Borgholms Slott - 900 år av svensk historia

Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten.

Borgholms Slott idag är ruinen av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Han är den ende av Sveriges kungar som bott sammanhängande någon längre tid på slottet.

På Borgholms Slott har det myllrat av människor genom seklerna: kungar med sina familjer, arkitekter, slottsfogdar och vaktmanskap, fångar och fångvaktare, industrifolk och torpare. Byggfolket inte att förglömma: murare, kalkbrännare och kalkrörare, timmermän, smeder, stenhuggare och stenläggare, snickare, ställningsbyggare, glasmästare och målare, men också ditkommenderade bönder, fångar och militärer. Långt ifrån alla var svenskar och vissa perioder talades mer danska och tyska på borgen än svenska.

Idag är Borgholms Slott ett av regionens största turistmål som på ett unikt sätt ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 900 år! Borgholms Slott är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk. Borgholms kommun ansvarar för verksamheten på slottet.

Texten lånad på "nätet"
Det går att klicka på bilden...

Länk till andras "ruiner";
http://veckanshus.stjernvall.se/?p=126

3 kommentarer:

Ladyinblue sa...

Tack för en informativ historielektion :). Min blir på Engelska då jag inte har nån Svensk ruin att ta till.
/Ulla

Anni sa...

Det är ju helt fascinerande att det ligger en så magnifik slottsruin mitt ute på allvaret - vilken kontrast det är! Och tänk att trots att jag varit på Öland har jag inte varit till Borgholms slott...

Hedwig sa...

Förlåt, jag har missat att kommentera ditt inlägg, missförstod din kommentar.
Jag tänkte först välja Borgholm, men då bilderna var så dåliga lät jag bli. Tur för dig.
Intressant beskrivning, jag hade inte kunnat göra det lika bra.