2009-04-03

Veckans fönster Nr 27 3/4.....-

Morrn.
Veckans fönster tog jag uppe i Trondheim i måndags....
Huset är ett gammalt hamnmagasin....
Att huset är gammalt ser man på glaset, det är "buckligt" vilket beror påt att det blåstes som en bubbla och klipptes upp och planades ut i lagom storlek...
"Krossad myt" kopierad från Wikipedia.
"Gamla fönsterglas är ofta tjockare i den nedre änden, detta har gett upphov till myten att glas vid rumstemperatur är en mycket trögflytande vätska snarare än ett fast material. Men detta beror på det sätt som glasrutorna blåstes och klipptes, vilket gjorde att ena änden blev tjockare. När glasmästarna placerade glasrutorna i fönsterramarna, så hade de förvana att sätta den tjocka kanten nedåt och så uppstod myten. I rumstemperatur är glas ett fast ämne, atomerna är dock placerade på samma oregelbundna sätt som i en vätska. Glas har en viskositet, i rumstemperatur är denna dock så låg att den inte kan mätas"
Klickbar bild.
Länk till andras fönster.

10 kommentarer:

Marie sa...

Fin färgkombination fönsterkarmar/husfasad. De gamla buckliga fösnterglasen är så fina. Ha en fin lördag.

Pumita sa...

Ja, HÄR hittar jag dina fönster. Länken pekade till förra veckans. Charmiga fönster!

Ulrica sa...

Aha - det visste jag inte om fönster. Jag bodde en gång i ett gammat hus med just buckliga fönster, man kunde bli sjösjuk när man kikade ut. Men charmigt var det allt.

Pappa B sa...

Morrn Norge
TAck fölr att du tittade in hos mig och ger mig en knuff ut i världen. Du har en fin blogg med granna bilder. Fönster är alltid intressanta och berättar en massa samtidigt som de döljer både tragik och passion. Jag kommer nog tillbaka lite då och då.

Susanne sa...

Bubbligheten syns fint när man klickar upp fönstret.

Annars brukar man säga att glas "rinner" när det blir gammalt, men jag vet att jag läst någonstans att det egentligen var tillverkningen som gjorde glaset buckligt, precis som du beskriver här.

Hedwig sa...

Återigen ett intressant och snyggt inlägg från dig.

Smamman sa...

Kanonfina fönster! Undrar varför det var så att fönstren blev mindre avancerade ju högre upp man bodde? Så är det i vårt hus också.

Erik sa...

Det var gamla "bubbliga" fönsterglas i dina fönster. Hur varmt måste glas bli för att "börja rinna" undrar jag genast efter att ha läst din text :-) Äldre fönster är med automatik snygga i mina ögon. De har en historia, ofta dold om man inte själv kan/vet historian kring huset där fönstren sitter...
Ha en skön vecka. Angående din Romresa. Missa inte "Sanningens mun" nere vid Circus Maximus nära Forum Romanum. Den munnen har en skön historia! Annat tips! Inne i Vatikanen kan jag rekommendera alla utdragslådor med gamla kartor, om du gillar sådana. Där blev jag kvar rätt länge och jämförde olika kartor... In till vänster i mindre rum, i den stora hallen (först upp för trapporna!) detta finns innan du når fram till Sixtinska kapellet.
Det finns mycket skoj i Rom! Trevlig resa :-)

vivan sa...

Härligt med de olika fönstren!
De nedersta är superfina!
Go fortsättning på helgen!
Kramen!

B i r g i t t a sa...

Men visst finns det handblåsta fönster????
Det är ngt visst med dessa gamla fönster :)